Kisaraportti – Oulu Open 2014

Lauantai klo 6:15 pärähtää herätyskello soimaan. Vaatetta päälle, aamupalaa, loput kamat kasaan ja auton keula kohti Oulua. Oulussa perillä hieman ennen yhdeksää. TD:t vasta virittelee kisatoimistoa pystyyn ja aamuvirkuimpia heittäjiäkin pyörii paikalla. Tovin aikaa puttailua ja pikaisesti vielä normi ykköseltä muutamat draivit. ”Kisatoimistolle” odottelemaan omaa lähtöä (10:10) ja katsomaan kun edeltävät ryhmät starttailevat. Tuuli oli jo tässä vaiheessa lievä ilmaisu olosuhteille.

Viimein koitti sitten aika omalle startille. Samaan ryhmään lähtivät Jussi Alamommo (MPM), Rolf Wittwer (MPG) ja Pasi Soppela (MA3). Oma nimi oli listalla ensimmäisenä, joten avaajana pääsin kokeilemaan tuulen voimakkuuden. Ehkä S-PD2 Chaoksen (keijo) käyttäminen avauksissa kertoo olosuhteistakin jotain 😀 Ratakartat löytyy Kisakoneesta, niin voi hieman helpommin seurata selostuksia https://kisakone.frisbeegolfliitto.fi/kilpailu/192/katso/rata

 1. S-line PD2:lla avaus Sweetspottiin aavistuksen väylän vasempaan reunaan, n. 45 m korista. Jatko P2:lla ja viiden metrin Par-putti sisään
 2. Keijolle lähdettiin taas. Tällä kertaa avaus hivenen matala ja jäi vajaaksi. Lähestyminen P2:lla kuuteen ja siitä alarauta ja harvinaisen turha nosto-Bogey. Nyt pitää keskittyä.
 3. Kolmosen avausta vei hieman oikealta puhkunut tuuli, kohtalaisen hyvin Chaos kuitenkin piti pintansa. Lähäri viiteen ja Par
 4. (normi #1) Avaus keijolla suoraan Sweetspottiin, eli vasemmanpuoleisen koivun viereen, tuossa tuulessa ei pelkoa että korille asti olis voinu hakea. P2:lla lähäri otti puskan oksiin, mutta jaksoi neljään metriin, josta Par.
 5. Avaus keijolla loistava, korin ”alapuolelle” seitsemään metriin. Putti alarautaan, Par.
 6. Avaus Glow C-MD3:lla metsäpillin oikealle ja kimmoke puusta vasuriin. Jatko C-PD:llä vasuriin koivuun ja kimmoke vasuriin puskan taakse, korille ehkä 80 m ylämäkeen ja 2,5 metrinen puska edessä. C-PD+ forella ylöspäin (ois ehkä pitäny ajatella loppuun asti) ja feidas voimakkaasti oikeelle tuulen avustuksella, korille ehkä 80 m. GC-MD3:lla 20 m päässä olevaan metrin rakoon ja vihdoinki sai korinki näkyviin. P2:lla sitte vielä peruslähäri ja putti ja kutosta korttiin.
 7. C-PD:llä lähes täydellinen avaus ja nostobirkku, nam.
 8. C-MD3:lla annukkana avaus, muttei jaksanut liitää tuuleen. 20 m putti melkeen sisään. 10 m Par-pelastus
 9. GC-MD3:lla avaus ja millin hipsu oikean puolen koivuun, perhana. Par
 10. C-FD:llä avaus aikalailla Sweetspotissa. S-GM:llä fore seiskaan ja Par
 11. C-TD+:lla avaus otti pienen anhyzeri, muttei tarpeeksi ja osui kuuseen ennen koria. Pitkä putti (n. 20 m) hitusen ohi ja pelastus-Par
 12. Taas päästiin kunnolla merituulten armoille. Ei voinu ku nauraa. Keijolla avaus hyzerina, mutta tuuli piti huolen ettei jaksanut Sweetspottiin asti. S-GM lähäri forena melkeen ojaan OB:lle. Pitkä putti alarautaan, nosto-Bogey.
 13. Keijolla taasen matkaan. Avaus näytti täydelliselle, mutta tuli n. 20 m ennen vasurin OB-rajaa alas pyöräteiden risteyksessä ja otti skipin OB:lle, hemmetti. Muitten avaukset jäivät huomattavasti lyhemmiksi ja naureskelin tuulioloille heittoja seuratessa. No keijo kouraan. Tuuli raju, joten lähdetään hakemaan raakasti oikean kautta, SUORANA! Tässä kuitenkaan onnistumatta, pieni lipsahdus kiekosta irrotuksesta ja kiekkoon ehkä 5 mm Hyzer, johon tuuli saman tien otti kiinni. Pituutta tuli taas oivasti, mutta jo lähtövaiheessa näki että nyt mennään OB:lle TAAS. Kiekko kuitenkin puski hyvin lähes korin tasalle asti ennen OB-linjan ylitystä. Jussi vieraili jo avausheitolla OB:lle ja tässä vaiheessa kolmatta heittoa heittäneet Rolf ja Pasikin pääsivät OB:n makuun. Seuraavana S-GM bäkkärillä suorana korista oikealle ja hieman vihdoin oltiin puttipaikoilla. P2 sisään ja kutosta korttiin.
 14. Hieman päästiin jopa myötätuuleen heittämään. Sen verran voimakkaasti tuuli oli kuitenkin myös sivuttaista, joten en ihan tohtinut alivakaata bägistä kaivaa. Keijolla menoksi ja alashan se tuli niinku hissi 65 metrin lennon jälkeen. Seuraavaksi sitten DD2:sta kouraan, feidi vaikutti jäävän pois. Kiekko etsittiin tovin aikaa, mutta sieltähän se loppujen lopuksi löytyi n. 25 m korilta, oli tullut feidikin mukaan 🙂 joten loistava paikko huonolle avaukselle. S-GM:llä taas korin alle ja P2:lla nosto-Par
 15. Ennakkoon ehkä se karkein väylä noihin oloihin. Tästä ehdittiin jo porukassa keskustella matkan varrella ja edellä menevää ryhmää seuratessa saatiin vain vahvistusta epäilyksille. Osa oli tiiltä katsottuna vasemmalla, osa suoritti Re-Teetä ja muut muuten vaan hukassa 😀 Noh, ei auta itku. S-PD+ kouraan ja matalaa suoraa forea kohti kori ja perhana, sehän onnistu, ehkä kymppi korille. Lähäri S-GM:llä korin alle (ei pelkoa että olis sisään yrittäny), tuo jäljelle jäänyt kolme metriäkin oli todella haastava. Pasin, Rolfin ja Jussin lähärit voi tsekata ao. videosta. Väittäisin että pelattiin ryhmänä tuo kohtuu hyvin Minä ja Pasi Parit (ainoat MA3:ssa), Rolf Bogeyn ja Jussi tuplan. Videon kuva on jälkikäteen vakautettu, sen verran vispasi puhelinki kädessä ettei kuvasta tahtonut selvää saada.
 16. Avaus S-PD2:lla, taasen lipsautettiin hyzer-kulma mukaan ja tuuli vei kiekon puskien ja pyörätien yli OB:lle, morjens. Pasi heitti matalan, joka maahan tullessa pyörähti vain pystyyn ja otti siitä n. 70 m liidon vasemmalle yli 14-tiin 🙂 Jatkoin puskan yli keijolla, joka otti taas tuulta alle, mutta pysyi onneksi sisällä. Jatkot S-GM:llä surkeita ja kutosta korttiin.
 17. Saariväylä oli myös etukäteen arvioitu pahaksi. Jussi avasi jäätävästi kahteen metriin kiposta. Oma avaus oli aikalailla sitä mitä yritettiin ja oli n. 12 m kiposta. Tuuli ei enää saarekkeeseen niin pahasti ottanutkaan, joten 12 m jopa hieman yritystä koriin, ohi ja rollit seiskaan. Vielä putti ketjuista ulos ja harvinaisen turha Bogey.
 18. Avaus jäi hitusen vajaaksi ja pahasti korin edessä olevien puiden taakse. P2:lla lähes pystyssä antsaa pikkuvippi ja sehän jäi neljään metriin. Par
 19. Avaus ehkä kiteytti loppukierroksen fiilikset. Järjenvastainen Grip Lock oikealle oksiin ja siitä n. 10 m oikealle koivikkoon. Aikani asentoa hakiessani kaivoin keijon takaisin kouraan ja neppasin foren matkaan. Tuulen avustukseella kiekko liiti nätisti n. 40 m päähän korista. P2:lla lähäri painui hitusen vasuriin, mutta n. 7 m putti sisään ja pelastettu Bogey.
 20. Avaus C-PD:llä hitusen anhyzerina (tuulta vasten) täysin suorana kohti koria ja hyvä ettei kippoon. Arvelin että kiekko skippaili kauemmaskin, mutta siinähän se oli 10 metrissä. Putti alarautaan ja Par.
 21. Avaus C-PD:llä hyzerkulmassa. Tuuli suoristi kiekon hyvin ja oltiin juurikin Sweetspotissa saaren ”takana”, nättiä. Jatko C-MD3:lla pienessä annukkakulmassa näytti jo pahalle, mutta jaksoin onneksi oksien ohi. P2 lähäri kipolle ja Pariin on kiva lopettaa.

Lopputulos Meri-Toppilassa oli kylmäävät +10. Autolle päästyäni koppasin puhelimeen tulokset auki ja hups, sillähän oltiin kärjessä. Takaa oli tulossa kovia sällejä, joten hirveästi ei vielä voinut leijua. Hotellilla taasen tulokset auki ja kyllähän takana tulleesta ryhmästä oli jo Vaaran Jyrki odotetusti kiilannut ohi kahdella heitolla. Pari tuntia meni sitten hotellilla seuratessa tuloksia ja kun päivän päätteeksi sijoitus oli toinen, niin ei paljon voinut hymyä pidätellä. Sen verran kovaksi keitettyjä Toppilan tallaajia jäi taakse, että ihmetellä täytyi. Tuuliolot eivät hirveästi meidän lähdön jälkeen muuttuneet, mutta loppupään ryhmät saivat vielä sateenkin niskaansa, joten se varmasti hieman rokotti tuloksia. Alustava kierrosrating 938 ylitti jopa omat odotukset.

Virpiniemi Sunnuntai 28.9.

Sunnuntaina oli sitten vuorossa Virpiniemi. Kohtalaisen hyvin nukutun yön jälkeen herätys klo 7:00. Aamutoimet ja aamupala hotellilla ja ysin maissa oltiinkin jo virpsissä. Lähtö MA3:n kärkiryhmässä oli klo 10:20. Samaan ryhmää tulivat Jyrki Vaara, Jaakko Schroderus ja Mika Liias. Omalta osalta lähdin pelaamaan perusvarmaa peliä ja välttämään virheitä. Etukäteen arvelin että Jyrkiä en virpsissä kiinni saa ja  Jaakko jyrää mun ohi, sen verran vahvaa on miehen tekeminen Virpiniemessä ollut. Takana tulleista Tero Hyvönen oli ennakkoon kovin ”vastus” ja saattoi myös pyyhkiä ohi.

Muut MA3-ryhmät saateltiin matkaan Kalajoen sällien tehdessä aaltoliikettä lähes joka ryhmän kohdalla. Meininki oli hyvä heti aamusta. Vihdoin päästettiin kärkiryhmäkin irti, valokuvat historian kirjoihin ja menoksi. Tuulta oli myös virpsissä kohtalaisen paljon, eli just sen verran että meikäläisen peli on normaalisti ihan sekaisin.

 1. Jyrki avasi loistavasti korin alle. No ei mitään paineita, C-PD kouraan ja tuulta päin. PD kuitenki teki jotain harvinaista ja puski vasten tuulta SUORAAN, feidaamatta, OB:lle. prkl! Ois ehkä pitäny pari harjoitusheittoa heittää ykkösväylään. Lähäri myös umpisurkea, joten tuplat korttiin, leuka rintaan ja seuraavalle tiille.
 2. Tuuli oli hitusen sivumyötäinen, joten BC-DD2 kouraan ja ryhmän pisin avaus. Seifti korille ja Par
 3. Avaus keijolla ”portin” oikeaan reunaan mäntyyn, perhana. Lähäri kipolle ja Par
 4. Avaus C-TD+:lla kippasi hieman oikealle ja jäi lyhyeksi rinteeseen. Lähäri GC-MD3:lla päin sitä itteesä vasuriin, muttei kuitenkaa pyöriny alas onneksi. Lähäri kipolle ja Bogey korttiin
 5. Avaus P2:lla jäi hitusen vajaaksi ja pitkä putti huti. Pelastus-Par
 6. Avaus C-DD2:lla kippasi turhan paljon oikealle ja otti puuhipsun ja jäi n. 20 m SweetSpotista. Taas haettiin metrin rakoon pitkää lähäriä C-FD:llä ja osui, loistavaa. Seuraavaksi oli hieman enempi tilaa heittää, muttei ihan puhdas väylä kuitenkaan. C-PD puski taas suorana ja jäi väylän oikeaan reunaan rinteeseen, ihan jees. P2 lähäri n. 8 m korista vajaaksi. Putti sisään \o/, hitusen pelastettu Par niinkin huonon avauksen jälkeen.
 7. CTP-väylä. Jyrki avaa milliin (248 cm), morjens. Keijo matalana kovassa hyzer-kulmassa matkaan ja siinähän se, n. 5 metrissä. Limppuu sisään ja birkku korttiin.
 8. Avaus korkeana BC-DD2:lla, noh, ihan jees. Lähäri kipolle ja Par
 9. Avaus hitusen liikaa vasuriin ja oksasta alas. Lähäri surkea ja 7 metrinen putti vielä surkeampi, maailman turhin Bogey.
 10. Avaus rajusti oikealle, mutta metsästä löytyi munkki ja limppu takaisin väylälle. Lähäri C-MD3:lla hieman luiskahti kädestä ja painui vasuriin ja jäi pahasti puitten taakse. Seuraava lähäri C-PD+:lla forena kovassa anhyzer-kulmassa korkeana. Linja OK, mutta osuu feidin alussa puihin ja jää metsään vasuriin. P2-lähäri lipsahtaa kädestä ja painuu oikealle. 12 metrin putti sisään, huhhei! Bogey
 11. Avaus C-MD3:lla ei pidä ja feidaa vasuriin. Pitkä putti alarautaan ja nosto-Par
 12. Avauksen C-PD+:lla forena painaa tuuli alas liian aikaisin. Tilaa on kuitenkin heittää, joten C-PD lähäri varsin mallikas. Väylän oikeasta reunasta hieman hankalasta paikasta S-TD2:sta matkaan. Tuuli painaa Anhyzerin rolleriksi ja kiekko katoaa mäennyppylän taakse, yhdessä todettiin että vaikutti ihan hyvälle. Kiekko mallikkaasti metsän ”sisääntuloväylällä”, hieno rolli. Lähäri lipsahtaa hitusen oikealle. 10 metrinen Par-putti sisään.
 13. Avaus ihan OK, lähes korin tasalle väylän vasempaan reunaan. Josta tämä idiootti hakee 15 metristä koriin ja rollaa kiekon takaisin 15 metriin. Bogey korttiin, tyhmästä päästä kärsii.
 14. Jostain kumman syystä ei mitään hajua miten heittelin alun, P-PD2:lla avasin ja C-PD+:lla jatkettiin, taispa C-FD:ki olla kourassa jossain välissä. Jotai käpellystä kuitenki. Neljännellä heitolla C-MD3:lla suorana 15 m korista. Pitkä putti ketjuista vasuriin ja kutosta korttiin.
 15. Avaus C-MD3:lla lipsahtaa oikealle, mutta puskee metikön läpi osumatta mihinkään. Jatko C-MD3:lla annukkana kymppiin, mutta ei osu putti. Par
 16. Avaus C-FD:llä oikealle puuhun ja siitä kimmoke vasuriin. Jatko C-PD+:lla forena ei pidä kulmaa ja oikealle. C-PD annukasta jää voima pois ja vasurissa taas. C-FD fore matalaksi ja kyllä on vaikeeta. S-GM 15 metriin, putti alarautaan ja tuplaa korttiin, termos.
 17. Avaus C-TD+:lla varsin mallikas, suoraan ”tien” penkkaan (ei sen ensimmäisen). P-P2:lla kipolle ja viis metrinen alarautaan, no voi P…E taas! Bogey
 18. GRIP LOCK C-PD:llä oikeelle. C-PD:llä annukka mutkaan. P2-lähäri ja putti Bogey
 19. C-TD+:lla avaus pienessä annukassa varsin loistokas. Pitkä putti alarautaan, mutta Par
 20. C-PD:llä avaus loistavasti 7 metriin. Putti ohi. Par. No jo ny on P….LE!
 21. C-PD:llä avaus 8 metriin ja putti alarautaan. Par. Semmosta.

Päällimmäisenä Virpiniemestä jäi mieleen sekava peli. Missään vaiheessa ei oikeen päässyt omalle hyvälle tasolle. Hyviä suorituksia tuli lähes joka väylälle, mutta se ei tahdo riittää jos Par 5 väylällä on yks hyvä heitto, tai jos se hyvä heitto on 15 metrin pelastus-putti Pariin. Hankala oli virpsi ei voi muuta sanoa. Ukolta oli paukut kohtalaisen loppu jo ennen kierroksen puoltaväliä. Unta oli hyvin alla ja aamupalakin syöty kaiken järjen mukaan oikeaan aikaan. Ehkäpä energiatankkaus aiheutti tuon lopun tukkoisuuden, tai sen loppuminen tuossa puolessa välissä. Alun kankeus oli vain huonoa valmistautumista. Vaikka tuli puttailtua tovi, niin draivit jäi hieman vähiin ja varsinkin tuo ykkösväylä olis pitäny testata, se kun oli jo Ainon päivän kisassa mulle hankala. Tyhmästä päästä kärsii ja viisaampana seuraavaan kertaan. Kierroksen rating jäi alustavasti kaksi pistettä omasta reitingistä, joten siltä osin jäätiin tavoitteesta. Jaakko ja Tero tosiaan nousivat lopputuloksissa allekirjoittaneen ohi, jos tuollaisella pelillä neljänneksikin pääsi, niin hyvä 😀

Kokonaisuuteen täytyy kuitenkin olla tyytyväinen, sijoitus hyvä ja ratingia taas hivenen hiilattiin ylöspäin. Heittoseura oli hyvää molempina päivinä ja järjestelyidenkin osalta homma toimi kuten pitääkin. Niin ja mikä parasta, selkä kesti koko ruljanssin. Lauantaina oli pientä vihlontaa, eli ehkä se kaks rundia samaan päivään olis ollu liikaa, mutta näinhän tämä vielä menetteli. Kisakausi lienee nyt sitten rating-kisojen osalta paketissa. Jotai pikkukekkereitä tässä vielä käydään heittämässä, mutta eiköhän sitä pikkuhiljaa aleta suunnittelemaan ensi kesän kuvioita.

oulu_open_ma3_palkitut
MA3 palkitut vas. Jyrki Vaara, Jaakko Schroderus, Tero Hyvönen, Niko Palokangas, Mika Liias, Aaro Korhonen, Pasi Soppela

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *